Naslovnica Koronavirus Transplantacija organa u pandemiji je značajno opala

Transplantacija organa u pandemiji je značajno opala

transplantacija organa u pandemiji

BROJ transplantacija organa u pandemiji značajno je smanjen, pokazalo je novo istraživanje, a među zemljama s najizraženijim padom je i Hrvatska.

Istraživanje je provelo Europsko društvo za transplantaciju organa u 22 zemlje. Rezultati su objavljeni u časopisu Lancet i pokazuju da je u prosjeku broj transplantacija na globalnoj razini pao za 15 posto.

Liste čekanja su dulje

“Prvi val pandemije imao je razoran učinak na dostupnost organa u mnogim zemljama, produljio je liste čekanja i doveo do značajnog broja izgubljenih života”, rekao je glavni autor studije Olivier Aubert, nefrolog na Odjelu za nefrologiju i transplantaciju bubrega u pariškoj bolnici Necker. Dodao je kako je istraživanjem utvrđena snažna korelacija između porasta broja zaraženih u pojedinim zemljama i pada broja transplantacija.

Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu (67 posto manje), zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj (po 37 posto) i u Brazilu (29 posto). No postoje i zemlje u kojima su promjene bile male. U Švicarskoj su transplantacije pale samo za jedan posto, u SAD-u za četiri posto, a u Norveškoj za sedam.

Index

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime