Naslovnica Koronavirus TREĆA DOZA FAJZERA? BIĆE POTREBNA! Direktor kompanije koja pravi ovu vakcinu objasnio...

TREĆA DOZA FAJZERA? BIĆE POTREBNA! Direktor kompanije koja pravi ovu vakcinu objasnio kada će biti neophodno primiti još jednu dozu ovog cjepiva

Evropa može da dostigne kolektivni imunitet protiv koronavirusa za tri do četiri mjeseca, rekao je u srijedu direktor njemačke farmaceutske kompanije Bajontek (BioNTech), koja je sa američkim partnerom Fajzerom razvila prvu vakcinu protiv Kovida 19 čija je upotreba odobrena širom svijeta.

Dok i dalje traje debata o pragu koji je potreban da se dostigne taj ključni nivo imunizacije, eksperti kažu da bi nivo iznad 70 odsto vakcinisanih značajno poremetio prenošenje koronavirusa među jednom populacijom, piše Glas Amerike.

xPortal - TREĆA DOZA FAJZERA? BIĆE POTREBNA! Direktor kompanije koja pravi ovu vakcinu objasnio kada će biti neophodno primiti još jednu dozu ovog cjepiva

“Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta”, rekao je novinarima izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin.

Upozorio je da kolektivnim imunitetom neće prvobitno biti obuhvaćena djeca, s obzirom na to da je vakcina za sada odobrena samo za starije od 16 godina. Mali broj djece koja se zaraze Kovidom 19 ima ozbiljne simptome ili dugoročne posljedice.

Bajontek vakcine čine veliki dio doza koje se daju u Sjevernoj Americi, gdje su poznatije kao Fajzerove vakcine, i u Evropi gdje se ubrzava tempo vakcinacije posle sporog početka.

Prema istraživanjima, efikasnost Bajontek-Fajzer vakcine pada sa 95 na 91 odsto poslije šest mjeseci, dodao je Sahin.xPortal - TREĆA DOZA FAJZERA? BIĆE POTREBNA! Direktor kompanije koja pravi ovu vakcinu objasnio kada će biti neophodno primiti još jednu dozu ovog cjepiva

“U skladu sa tim, biće potrebna treća doza da bi se ponovo došlo do zaštite od gotovo 100 odsto”, naglasio je direktor Bajonteka.

Vakcina te kompanije trenutno se daje u dvije doze, u razmaku od tri nedjelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati 9 do 12 mjeseci poslije prve.

U međuvremenu se strahuje da su postojeće vakcine možda manje djelotvorne protiv novih sojeva koronavirusa koji se pojavljuju u različitim dijelovima sveta.

Sahin naglašava da je Bajontek testirao svoju vakcinu protiv više od 30 sojeva, uključujući trenutno dominantni oblik prvobitno registrovan u Velikoj Britaniji. Naveo je da je vakcina, u laboratoriji, podstakla dobar imuni odgovor protiv gotovo svih varijanti. U slučajevima gde je imuni odgovor bio slabiji, djelotvornost vakcine je i dalje bila dovoljna”, dodao je Sahin ali nije iznio precizne podatke.

Na pitanje o novom soju prvobitno otkrivrenom u Indiji, Sahin je rekao da se djelotvornost vakcine u tom slučaju i dalje istražuje.

Kompanija u međuvremenu istražuje i izvještaje o slučajevima srčanih problema kod ljudi koji su primili vakcinu u Izraelu, ali do sada nije vidjela podatke koji bi sugerisali da postoji povećani rizik, rekao je Sahin i podsetio da je u toj zemlji vakcinisano oko pet miliona ljudi, uglavnom Bajontek/Fajzer vakcinom.

Bajontek očekuje da će njegova vakcina u julu biti odobrena u Kini, gdje sarađuje sa lokalnom kompanijom “Fosun Farma”, a u međuvremenu sa Fajzerom planira povećanje proizvodnje s ozbirom na to da potražnja širom sveta i dalje nadmašuje postojeće zalihe.

“Na početku 2021. godine, naš cilj je bio da proizvedemo hiljadu 300 miliona doza, a sada smo to povećali na 3 milijarde”, poručio je Sahin i pohvalio farmaceutske gigante kao što su Novartis, Sanofi i Bakster koji su se pridružili tim naporima.

Sahin je osnovao Bajontek 2008. godine sa svojom suprugom, naučnicom Ozlem Tureči. Zajedno su odlučili da se sa istraživanja raka preusmjere na razvoj vakcine protiv koronavirusa početkom 2020. godine, a zatim su uspostavili saradnju sa Fajzerom koji je posjedovao neophodnu ekspertizu za sprovođenje velikih kliničkih istraživanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime