Naslovnica Koronavirus SAD počinje sa davanjem treće doze cjepiva 20. septembra

SAD počinje sa davanjem treće doze cjepiva 20. septembra

0
cjepiva

Sjedinjene Države će sljedećeg mjeseca početi sa širokom distribucijom treće doze cjepiva protiv Covid-19 jer novi podaci pokazuju da zaštita od vakcine s vremenom opada, objavili su u srijedu najviši američki zdravstveni zvaničnici.

Sada je “vrlo jasno” da imunitet počinje padati nakon prve dvije doze, a s dominacijom varijante delta, “počinjemo vidjeti dokaze o smanjenoj zaštiti od blage i umjerene bolesti”, navodi se u pisanoj izjavi direktorice CDC-a dr. Rochelle Walensky, vd direktorice Agencije za hranu i lijekove (FDA) dr. Janet Woodcock, glavnog medicinskog savjetnika Bijele kuće dr. Anthonya Faucija i drugih američkih zdravstvenih čelnika.

– Na osnovu naše najnovije procjene, trenutna zaštita od teških bolesti, hospitalizacije i smrti mogla bi se smanjiti u mjesecima koji su pred nama, posebno među onima koji su vakcinisani – navodi se u izjavi, prenosi CNBC.

Zbog toga se američke agencije spremaju ponuditi treću dozu cjepiva svim Amerikancima koji ispunjavaju uslove počevši od 20. septembra, i osam mjeseci nakon primljene druge doze Pfizerove ili Modernine vakcine, rekli su zvaničnici.

Iako će osobe koje su primile Johnson&Johnson vakcinu od jedne doze vjerojatno trebati drugu dozu, čeka se više podataka u sljedećih nekoliko sedmica prije nego što daju formalnu preporuku.

Osiguravanje dugotrajne zaštite od hospitalizacije i smrtnog ishoda ključno je u suzbijanju pandemije COVID-19.

Međutim, ovo je formalna preporuka savjetodavnog odbora CDC-a koja treba odobrenje FDA.

Vijesti.ba

Prethodni članakU Bihaću uhapšen međunarodni organizator krijumčarenja iz Afganistana
Naredni članakDOKTOR ŠEKLER PRIMIO TREĆU DOZU: Miješanje vakcina je dobro

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime