Naslovnica Koronavirus SAD počinje sa davanjem treće doze cjepiva 20. septembra

SAD počinje sa davanjem treće doze cjepiva 20. septembra

cjepiva

Sjedinjene Države će sljedećeg mjeseca početi sa širokom distribucijom treće doze cjepiva protiv Covid-19 jer novi podaci pokazuju da zaštita od vakcine s vremenom opada, objavili su u srijedu najviši američki zdravstveni zvaničnici.

Sada je “vrlo jasno” da imunitet počinje padati nakon prve dvije doze, a s dominacijom varijante delta, “počinjemo vidjeti dokaze o smanjenoj zaštiti od blage i umjerene bolesti”, navodi se u pisanoj izjavi direktorice CDC-a dr. Rochelle Walensky, vd direktorice Agencije za hranu i lijekove (FDA) dr. Janet Woodcock, glavnog medicinskog savjetnika Bijele kuće dr. Anthonya Faucija i drugih američkih zdravstvenih čelnika.

– Na osnovu naše najnovije procjene, trenutna zaštita od teških bolesti, hospitalizacije i smrti mogla bi se smanjiti u mjesecima koji su pred nama, posebno među onima koji su vakcinisani – navodi se u izjavi, prenosi CNBC.

Zbog toga se američke agencije spremaju ponuditi treću dozu cjepiva svim Amerikancima koji ispunjavaju uslove počevši od 20. septembra, i osam mjeseci nakon primljene druge doze Pfizerove ili Modernine vakcine, rekli su zvaničnici.

Iako će osobe koje su primile Johnson&Johnson vakcinu od jedne doze vjerojatno trebati drugu dozu, čeka se više podataka u sljedećih nekoliko sedmica prije nego što daju formalnu preporuku.

Osiguravanje dugotrajne zaštite od hospitalizacije i smrtnog ishoda ključno je u suzbijanju pandemije COVID-19.

Međutim, ovo je formalna preporuka savjetodavnog odbora CDC-a koja treba odobrenje FDA.

Vijesti.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime