Naslovnica Koronavirus Zaposleni u državnoj upravi morat će se vakcinisati

Zaposleni u državnoj upravi morat će se vakcinisati

zaposleni u državnoj upravi

Zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će biti vakcinisani ili predočiti potvrdu da su preboljeli Covid-19, a u suprotnom neće moći raditi sa strankama, najavio je ministar privrede i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek.

– Od zaposlenih koji su u kontaktu s ljudima zahtijevat će se kao uvjet za rad da su cijepljeni ili da su preboljeli Covid-19 – rekao je, dodavši kako im to više neće biti moguće uz negativan test na koronavirus kao do sada.

Primjer drugima

Kazao je da je to jedan od sljedećih koraka kojima će pokazati “tvrđe” stajalište prema potrebi vakcinisanja što većeg dijela populacije. To je, naglasio je, trebalo učiniti već i ranije.

Po njegovim riječima, vladi takav potez omogućava zakon i propisi s područja zaštite na radu.

Sada kada je vakcina dovoljno, država ne može više biti “talac” onih koji se protive obveznom vakcinisanju, a vlada će poticanjem što veće imunizacije u državnoj upravi dati primjer i drugima.

Trošak poslodavaca

Znatne rezerve prema PVT uvjetu za rad (preboljeli, vakcinisani, testirani) ili obveznom cijepljenju proteklih su sedmica izražavali pojedini sindikati, među ostalim sindikat obrazovanja i sindikat vojnika, pa i pojedini predstavnici policijskog sindikata.

Osim toga, slovenska Privredna komora izrazila je protivljenje odluci prema kojoj bi se redovna sedmična testiranja na koronavirus za zaposlene provodila u radno vrijeme i na trošak poslodavaca, prenosi Hina.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime