Naslovnica Lifestyle Putovanja Izrael otvara vrata za turističke grupe pod jednim uslovom

Izrael otvara vrata za turističke grupe pod jednim uslovom

turističke grupe

Izrael će 19. septembra ponovo otvoriti svoja vrata za turističke grupe, poslije pauze zbog novog talasa zaraze koronavirusom.

Zahvaljujući brzoj i masovnoj kampanji vakcinacije tokom zime Izrael je u maju dozvolio da strane turističke grupe dolaze u zemlju uz poštovanje zdravstvenih mjera.

Međutim, 11. avgusta zbog pojave novog, zaraznijeg delta soja virusa broj novoinficiranih je ponovo naglo rastao, posebno među nevakcinisanima.

Prošle nedelje, kada je počela školska godina, u jednom danu zabeleženo je oko 11.000 novih slučajeva zaraze. Taj broj je opao u petak, a i danas je zabilježeno nešto manje od 5.000 inficiranih, a manje je i teških slučajeva, reklo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo turizma je objavilo da će od 19. septembra grupe od pet do 30 turista moći ponovo da posećuju Izrael, sem iz zemalja koje su na crvenoj listi.

Na toj listi su trenutno Brazil, Turska, Bugarska i Meksiko.

Ministarstvo još nije najavilo kada će turisti moći da dolaze pojedinačno.

Kako je navedeno neće biti ograničenja za broj stranih grupa koje mogu da uđu u Izrael.

U saopštenju se dodaje da je od maja do avgusta oko 2.000 turista ušlo u Izrael, uglavnom iz SAD i Evrope, ali nisu zabeleženi slučajevi obolevanja od kovida 19 u tim grupama.

Sada će u Izrael moći da uđu turisti koji su primili drugu dozu vakcine u proteklih šest mjeseci ili imaju dokaz o trećoj dozi.

Izrael je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je vakcinisala većinu od oko devet miliona stanovnika i u proteklim nedjeljama je pokrenuo vakcinisanje trećom, buster dozom kako bi pojačao imuni odgovor ljudi vakcinisanij pre više od pola godine. Više od 2,5 miliona Izraelaca je primilo treću dozu.

Premijer Izraela Naftali Benet apelovao je da se bude na oprezu i da se poštuju instrukcije ljekara dok se priprema okupljanje porodica počev od ponedeljka na dočeku jevrejske Nove godine, Roš hašana i posebno tokom verskih prazika Dana pokajanja, Jom Kipura i Sukota.

B92

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime