17.2 C
Tuzla
25 Juna 2024
Naslovnica Nauka & Tehnologija Mobitel se zagrijava često: Evo šta sve može biti razlog

Mobitel se zagrijava često: Evo šta sve može biti razlog

mobitel se zagrijava

Ako ste primjetili da vaš mobitel se zagrijava prečesto, to je znak upozorenja. Ujedno su zbog zagrijavanja i funkcije mobitela usporene.

Većina modernih telefona obavijestit će vas, pa čak i poduzeti mjere opreza kada im postane prevruće, ali neki stariji modeli možda neće.

Toplinsko širenje jedan je od potencijalnih izvora oštećenja uređaja jer može uzrokovati otapanje bilo koje komponente mobitela.

Kad vam je telefon prevruć, baterija će se brže isprazniti. Procesor će raditi sporo i vjerovatnije je da će se vaše aplikacije srušiti.

Pokazalo se da su neke baterije telefona čak i eksplodirale u takvim uvjetima.

Ako koristite mobitel i primijetite da je postao prevruć, ovo je nekoliko potencijalnih uzroka: svjetlina je jako pojačana, koristite previše aplikacija odjednom, koristite aplikaciju koja preopterećuje sistem, postavke uređaja nisu optimizirane, uređaj se teško povezuje sa slabim Wi-Fijem ili Bluetoothom, maskica sprečava ispravnu ventilaciju uređaja.

Ako vaš mobitel se zagrijava čak i ako ga ne koristite, postoji nekoliko razloga i za to: u pozadini radi neka aplikacija, oštećen je punjač ili utor za punjač, imate virus, zlonamjerni softver ili oglasni softver na telefonu koji samostalno izvršava neovlaštene zadatke u pozadini.

Šta uraditi kada uređaj postane prevruć?

Ako se uređaj jako zagrijao, trebali biste ga odmah isključiti. Ako je mobitel bio na punjaču, isključite ga s punjenja i uklonite maskicu.

Mobitel stavite ispred ventilatora ili na vrećicu smrznutog graška dok se ne ohladi dovoljno da biste ga mogli ponovo koristiti.

Nakon toga trebate ponovo pokrenuti uređaj te smanjiti svjetlinu na najnižu moguću opciju, piše Make use of.

Možete poduzeti određene preventivne korake kako biste spriječili da se uređaj pretjerano zagrijava: koristite samo programe i aplikacije koje su odobrene od službenih izvora, pripazite na zlonamjerne i neprovjerene aplikacije, obrišite aplikacije, dokumente i druge sadržaje koje ne trebate ili ne koristite, nikad nemojte otvarati na oglase koji iskaču (pop-up oglasi) jer često sadrže “trojanac,” nemojte uređaj direktno izlagati sunčevoj svjetlosti i drugim izvorima topline.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime