17.2 C
Tuzla
25 Juna 2024
Naslovnica Nauka & Tehnologija Uvode se jedinstveni punjači za sve telefone

Uvode se jedinstveni punjači za sve telefone

jedinstveni punjači

Evropska komisija bi u septembru trebala predstaviti zakon kojim se u Evropskoj uniji uvode jedinstveni punjači za pametne telefone i druge elektronske uređaje.

Inicijativa je stara više od deset godina i svojevremeno je imala snažnu podršku Gintera Ferhojgena u vrijeme kada je od 2004. do 2010. godine bio evropski komesar za industriju i poduzetništvo. Tada su, međutim, ostvareni samo skromni rezultati.

Evropski parlament se 2020. velikom većinom glasova izjasnio za uvođenje jedinstvenog standardnog punjača za mobilne telefone, što je obrazloženo ekološkim razlozima i potrebama korisnika.

Evropska komisija sada sprema nacrt odgovarajućeg zakona, izjavili su izvori bliski komisiji, a prenosi briselski portal EURACTIV.com.

Takav potez više bi pogodio kompaniju Apple, proizvođača Iphona, nego njene konkurente, pošto Apple koristi kablove sa lightning konektorom, za razliku od android uređaja koji koriste USB konektor.

Polovina punjača prodatih uz telefone u EU 2018. godine bilo je sa mikro USB-B konektorom, 29 posto sa USB-C konektorom, dok je 21 posto koristio lightning konektor, ustanovila je komisija u jednoj studiji 2019. godine.

Apple, Samsung, Huawei i Nokia su još prije više od deset godina potpisale memorandum o razumijevanju koji je predviđao standardizaciju punjača za modele pametnih telefona koji će biti izbačeni na tržište 2011. godine.

Taj dogovor je rezultirao znatnim smanjenjem broja različitih punjača i okretanjem tržišta prema USB2.0 mikro-B konektoru.

Uprkos pokušaju 2018. godine da do kraja standardizuje tržište, Evropska komisija u tome nije uspjela.

Američka kompanija Apple upozorila je EU da bi uvođenje jedinstvenih punjača štetilo inovativnosti i ujedno za posljedicu imalo brdo elektronskog otpada, jer bi korisnici morali da pređu na novi tip punjača.

Apple je ocijenio i da je takav zakon nepotreban pošto se cijela industrija pametnih telefona i IT uređaja kreće u pravcu usvajanja USB-C konektora i kablova.

U svojoj studiji 2019. godine, Evropska komisija je sugerisala pet opcija za standardni punjač, od kojih su se tri odnosile na konekciju na samom uređaju, a dva na eksterni punjač.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime