Naslovnica Nauka & Tehnologija Novi “pametni metak” sposoban je promijeniti smjer

Novi “pametni metak” sposoban je promijeniti smjer

pametni metak

Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) razvila je tehnologiju za samoupravljački pametni metak, namenjen za velike razdaljine. Metak ima mogućnost da promijeni smjer tokom leta. Slično kao i raketa sa samoupravljanjem, meci će moći da promijene kurs nakon što su ispaljeni i da pogode metu u pokretu.

Pametni metak “EKSACTO”, koji označava ekstremno precizno naoružanje sa zadatkom, moći će da pogodi ciljeve na udaljenostima što trenutna snajperska municija ne može.

Očigledno, ovo ozbiljno mijenja vojsku i učiniće snajperiste još smrtonosnijim. “Uklapanje EKSACTO-ovih mogućnosti navođenja u male dimenzije kalibra 50. veliki je napredak i otvara vrata onome što bi moglo biti moguće u budućim projektilima svih kalibara”, rekao je menadžer programa DARPA, Džerom Dan.

Pametni metak” koristi ugrađene optičke senzore da odrede kuda metak ide. Metak zatim koristi ove podatke za postavljanje malih peraja koja ga vode do odredišta.

Sistem navođenja u realnom vremenu omogućiće metku da uzme u obzir sve neočekivane faktore-poput vjetra ili kiše-koji bi ga u suprotnom mogli da ga odbace sa predviđenog kursa.

Sličan metak za samostalno vođenje takođe razvijaju Nacionalne laboratorije Sandia, koje umesto da koriste ugrađeni računarski sistem poput metka EKSACTO, koriste lasere za navođenje.

Prema njihovom veb sajtu, “nos” metka je opremljen optičkim senzorom zajedno sa uravnotežavajućom masom i stabilizujućim tragovima. Elektronika za navođenje i upravljanje i elektromagnetni aktuatori smešteni u zadnjem dijelu projektila upravljaju malim kontrolnim rebrima kako bi usmjerili projektil na cilj na osnovu ulaza sa optičkog senzora.

Snimci u gornjem videu su prilično impresivni, sa iskusnim strijelcem koji koristi tehnologiju da više puta pogađa pokretnu metu, dok strijelac početnik koji nije upoznat sa tehnologijom takođe pogađa metu.

Očekuje se da će američki vojni snajperisti u 90 odsto vremena pogoditi cilj udaljen 600 metara. Impresivno, ali metak EKSACTO podiže ulog na ogromnih 2.000 metara. “Teledyne”, kompanija koja je dobila DARPA ugovor, potrošila je 25 miliona dolara na projekat, a iako tačna cijena metka nije objavljena, DARPA procjenjuje 100-1000 dolara po metku. Nije jeftina kutija municije.

Potpuni prototip još nije testiran, ali kompanija planira da metke učini dostupnim policiji i vojsci.

Očigledno je da će vojnik koji raspolaže takvim komadom tehnologije biti nevjerovatno moćan i ne možemo a da ne pomislimo na uticaj koji bi imao da je pao u pogrešne ruke.

Ideja da bi se ti meci jednog dana mogli naći na crnom tržištu kako bi se, na primjer, prodali teroristima, zastrašujuća je misao – ali o kojoj se mora razmišljati pri razvoju bilo koje vrste vojne tehnologije.

Još uvijek nije poznato kada će američki vojni snajperisti početi da koriste EKSACTO metke, ali DARPA u međuvremenu planira da kontinuirano usavršava tehnologiju.

B92

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime